SKLEP » BLOG »
PRAWDZIWY DESER BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA

Dieta cud nie istnieje? A co powiecie na super słodkie ciasto, bez grama cukru i bez wyrzutów sumienia? Można nawet rzec, że całkiem dietetyczne.
Nie wierzyłam, że ciasto bez cukru, bez mąki za to z kaszą jaglaną może smakować. Snickers- bo to ciasto wzięłam pod moje kulinarne skrzydła i rozpracowałam na składniki pierwsze jest tym magicznym kulinarnym przysmakiem. Jestem miłośniczką snikersów, a to właśnie to „karmelowo”-orzeczowo-czekoladowe pyszności skusiło mnie do tego małego grzeszku. Brzmi abstrakcyjnie, że ciasto z kaszy może smakować, ale wierzcie mi jury w składzie kilkoro dorosłych i gromadka dzieci wystawili pozytywną opinię. To ciasto bez pieczenia nie może się nie udać.

Składniki:

1 szkl. daktyli
1,5 szklanki orzeszków ziemnych solonych
2 woreczki/ 1 szkl suchej kaszy jaglanej
kilka łyżek syropu klonowego/ daktylowego/ trzcinowego
1-2 łyżeczki miodu/ syropu klonowego/ syropu z agawy (opcjonalnie)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
mleko roślinne (ja użyłam owsiane z wanilią)
Sposób przygotowania:

Daktyle namoczyć lub zagotować na parze, aż zmiękną. 1 szkl orzechów rozdrobnić (można pominąć ten krok). Połączyć i zblendować ze sobą daktyle i orzechy do czasu aż uzyskamy „karmel”. Powstałą masą wyłożyć spód blaszki. Kaszę jaglaną zagotować w mleku roślinnym ja użyłam domowego mleka owsianego z odrobiną wanilii (wcześniej moczyłam kaszę w wodzie przez ok. 3 godz, można też zostawić kaszę na całą noc). Ugotowaną kaszę należy zblendować i położyć na masę orzechowo-daktylową, jak lubisz bardziej słodkie możesz dodać do kaszy łyżkę miodu (ja tak zrobiłam ;-)). Posypać pozostałymi orzechami i lekko je docisnąć, polać syropem. Na wierzch polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. 2h.

Palce lizać!